Docent Muziek

  • Bachelor
  • Voltijd
Docent Muziek optreden

Docent Muziek

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Music
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Als student Docent Muziek word je opgeleid tot veelzijdig muziekdocent die anderen wilt inspireren met muziek en open staat voor allerlei stijlen/ kunstdisciplines en manieren van muziek maken.

Overzicht

De opleiding Docent Muziek is een studie die je opleidt tot een veelzijdig muzikant en muziekdocent met een persoonlijk Artistiek Profiel. Je bent muziekmaker die interdisciplinair kan werken en thuis is in verschillende muziekstijlen. Je leert meerdere muziekinstrumenten bespelen en bent in staat om groepen muzikaal te leiden. Je doet mee aan muziekproducties en projecten. Je krijgt bij ons de ruimte om de opleiding af te stemmen op je eigen ideeën en ambities. Zo word je de muziekdocent die jij wilt zijn!

Bij de opleiding Docent Muziek staat samen leren, van en met elkaar, centraal. We werken daarom vaak met alle jaren door elkaar heen in projecten en werkgroepen. Daarnaast heb je ook lessen samen met studenten van de Bachelor Muziek, waardoor iedereen elkaar op onze school kent.

Ook hebben we regelmatig een DoMu-Talk waarin je actuele informatie over het onderwijs en de planning krijgt. Hier komen zo nu en dan ook gasten om te vertellen over een inspirerend onderwerp. 

Je krijgt les van docenten die midden in het werkveld staan. Ze geven bijvoorbeeld muziekles op toonaangevende scholen in het Noorden of zijn gerenommeerde musici of muziekmakers die op veel verschillende plekken toffe projecten doen.

Met onze opleiding Docent Muziek staan we midden in het werkveld en hebben we een breed netwerk van partners waar vaste samenwerkingen zijn en regelmatig nieuwe ontstaan.

Je wordt opgeleid tot Muziekdocent. Een muziekdocent van deze tijd die ontzettend veel kan en zich gemakkelijk en soepel kan bewegen in diverse (muzikale) contexten. Dat kunnen onze studenten en alumni. Allemaal op hun eigen unieke manier in het brede muzikale werkveld. Maar twee dingen komen altijd terug. Ze werken met Muziek en met Educatie. Logisch, ze zijn immers Docent Muziek!

Daarom is onze opleiding gebaseerd op 2 hoofdpijlers: Educatie Maken en Muziek Maken.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat jij de ruimte hebt voor je eigen profilering, vandaar Keuzes Maken. En zoals aan het begin genoemd, werken we graag samen met z’n allen in Projecten Maken! Bij de opleiding Docent Muziek word je uitgedaagd om zelf aan het roer te staan van je ontwikkeling zodat jij op jouw manier betekenisvol bent voor de wereld om je heen. Een maker in de samenleving.

DoMu TOPopleiding 2024
Opleiding Docent Muziek gekozen Topopleiding

Waarom kiezen voor deze opleiding?

Met je diploma Docent Muziek heb je een eerstegraads bevoegdheid voor een zeer breed werkveld. Je kan als muziekdocent aan de slag op basisscholen, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Ook muziekscholen zien jou graag komen om instrumentaal muziekonderwijs te geven. Je kan als zelfstandig ondernemer aan de slag en geeft workshops, maakt voorstellingen, of educatief materiaal voor kunstinstellingen, orkesten, concertzalen of musea. Je wordt dirigent of muzikaal leider of musicus voor diverse doeleinden. Met andere woorden: jij doet het werk waar jij goed in bent en waar je enthousiast van wordt! 

Over deze studie

Een speerpunt van onze opleiding is het Artistiek Profiel in Muziek Maken. Binnen het Artistiek Profiel profileer jij je namelijk als muziekmaker. Dit kan zijn als musicus, bijvoorbeeld Artistiek Profiel Jazz Gitaar, maar ook als Dirigent of Muziekproducer/componist. Ook bestaat de mogelijkheid om een gecombineerd Artistiek Profiel vorm te geven, bijvoorbeeld: Trompet/Muziekproductie. Jij komt binnen met een eigen Artistiek Profiel, dit ontwikkel je vervolgens door de jaren heen tot een profiel dat gaat over wie jij als muziekmaker bent.

Kortom bij Docent Muziek Groningen heb je volop kansen om jezelf te ontwikkelen tot een vernieuwende muziekprofessional!

Propedeuse

In het 1e (propedeuse) jaar doe je alles voor het eerst! Je start met een introductieweek waarin je alle studenten en docenten van de opleiding leert kennen. Vervolgens krijg je voor het eerst lessen in het leiden van groepen, en leert over (educatieve) doelgroepen met een focus op het primair onderwijs. Je gaat zingen in koren en rocken op een gitaar, werken met Ableton en leren over muzikale contexten. Je start met je Artistiek Profiel en je gaat voor het eerst op stage. Je neemt deel aan de MuziekTheaterWeek, zit in werkgroepen en speelt op DoMu-Live. Je maakt kennis met andere disciplines en andere Hanze studenten in het interdisciplinaire KEN project en daarnaast doe je nog heel veel meer! Met andere woorden: in het eerste jaar werk je aan de basis van jouw muziekdocentschap.

Hoofdfase

In het 2e jaar krijg je de basis echt in de vingers. Je weet van de muziektheorie, je begint te oefenen met dirigeren, je leert drummen en ook arrangeren. Je ontwikkelt tof educatiemateriaal voor doelgroepen en je gaat weer op stage met een focus op het voortgezet onderwijs! Alle projecten komen weer voorbij en wederom zit je in verschillende werkgroepen. Je ontwikkelt je Artistiek Profiel door en start met keuze-onderwijs (electives). Aan het eind van jaar 2 heb je de basis op orde en heb je ideeën over hoe jij je wilt profileren.

In het 3e jaar is het tijd voor nog meer eigen profilering. Je duikt in het buitenschoolse werkveld en kiest weer electives of zelfs een minor, passend in jouw leertraject. Tegelijkertijd krijg je les over de bovenbouw van het middelbaar onderwijs en loop je daar ook stage. Samen met je klasgenoten vorm je een band en leer je op die manier bandcoaching en bandinstrumentarium te bespelen. Aan het eind van het 3e jaar laat jij zien wie jij bent als arrangeur en muzikaal leider in een vet project waarin jij voor het DoMu-orkest staat!
Wederom komen er een tal van projecten voorbij waaronder ook de jaarlijkse cultuurreis met de hele opleiding. In het 3e jaar van de opleiding ben jij waarschijnlijk al actief in het werkveld want dit stimuleren wij van harte!

In het 4e jaar laat jij zien wie jij bent. Je scherpt je visie op muziekonderwijs. Er zijn nog steeds projecten en er is keuze-onderwijs passend bij jouw leerroute. Ook in dit jaar loop je stages waarvan één is gekoppeld aan je afstudeeronderzoek. Je sluit je Artistiek Profiel af op een manier die passend is bij jouw visie op muziek(onderwijs). Bijvoorbeeld met een vette muzikale show, of een educatief project met een bijzondere doelgroep. Ondertussen stuur jij werkgroepen aan en neemt het voortouw binnen en buiten de opleiding. In dit laatste jaar laat jij zien hoe jij muziek en educatie aan elkaar verbindt en welke positie jij in het werkveld wil gaan innemen. Je bent nu de muziekprofessional die jij wilt zijn!

Vakkenoverzicht Docent Muziek

Download hier het vakkenoverzicht voor de opleiding Docent Muziek en ontdek welke vakken je kunt verwachten tijdens je studie. Klik op 'Download als PDF' om het overzicht te bekijken.

mediatheek PCC.jpg

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Docent Muziek moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen en doorloop je een toelatingstraject. Het doel van dit traject is om te kijken of er een 'match' tussen jou en de opleiding is. Dit doen we door te kijken naar je (muzikale/artistieke) ontwikkeling, je connectie met educatie en de motivatie om voor onze opleiding te kiezen.

Als we constateren dat je voldoende niveau hebt, ben je toelaatbaar. Als we hier twijfels over hebben, maar wel perspectief zien, kunnen we beslissen dat je toelaatbaar bent voor onze vooropleiding. In andere gevallen kunnen we je (nog) niet toelaten. In alle gevallen geven we onze bevindingen en adviezen terug.

Toelatingsproces

Hoe zit het toelatingsproces eruit en hoe kun je je daar goed op voorbereiden? Dat lees je op deze pagina.

  1. Aanmelden via studielink
    Meld je voor 1 april aan voor het toelatingsexamen Docent Muziek. Dit doe je via www.studielink.nl. Docent Muziek valt onder B Docent Muziek. Vervolgens krijg je via de mail toegang tot HanzeAanmeld/Osiris waar je je specifiek aanmeldt voor jouw artistieke profiel en je instrument. Het hangt van je artistieke profiel af welke deadline geldt voor jouw aanmelding. De deadline voor aanmelden voor alle instrumenten bij Docent Muziek is 1 april.
     
  2. Vervolg van het proces
    We hebben het vervolg van het toelatingsproces uitgebreid beschreven in een document dat je hieronder kunt downloaden. Lees het document goed door om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Toelatingsproces Docent Muziek

Docent Muziek (1).jpg

Alles wat je moet weten over het toelatingsexamen

Vragen?

Contact