Het Prins Claus Conservatorium, Kenniscentrum Kunst & Samenleving en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan van 2024 tot en met 2029. In deze samenwerking ontwikkelen en onderzoeken de instituten gezamenlijk eigentijdse, artistieke vormen van herdenken en herinneren.
Samenwerking: Op zoek naar betekenisvol herinneren
- Nieuws
In de komende jaren verkennen we de meerwaarde die de kunsten kunnen hebben bij het (her)vertellen van verhalen uit het verleden. Alle drie de partijen zien hierin een sleutelrol weggelegd voor musici, kunstenaars en kunsteducatoren. De vertolking van de kunsten heeft de potentie om de verschillende plekken en verhalen dichtbij te brengen en een extra zintuiglijke laag toe te voegen aan de beleving van volgende generatie bezoekers van Herinneringskamp Westerbork.
De ontwikkeling van de producties en de daaraan gekoppelde onderwijsleeromgevingen voor studenten, krijgen vorm op onderzoekende wijze. De ontwikkeling van artistieke concepten – en de muzikale en educatieve rollen die daarbij ontstaan – worden geïnformeerd door en gedocumenteerd voor onderzoek van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving.
Eerste producties hebben inmiddels plaatsgevonden. Zo heeft bijvoorbeeld een aantal internationale studenten van de Master of Music als ‘artists in residence’ op het terrein van het voormalige Kamp Westerbork gewerkt. Hieruit is audiovisueel werk ontstaan dat als expositie bij het Herinneringscentrum is gepresenteerd. Verder hebben de fluitklas en de zangklas van het Prins Claus Conservatorium rondom het thema ‘Musici herdenken Musici’, gewerkt aan het herdenken van musici die geïnterneerd waren op het kamp. De studenten hebben een gezamenlijke compositie gemaakt gebaseerd op de verhalen van deze musici. Zij voerden deze compositie uit op het voormalige kampterrein.
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?